Isnin, 13 Februari 2017

Kisah Sedih Bisnes

Assalamualaikum

Teks : Nor Atiqah Hamidi

Lama kisah ini saya pendam. Bukan tak mahu cerita. Tapi bila cerita akan terluka kembali. Chewaahh. Tapi tetap nak cerita juga supaya saya dan anda yang baca ambil pengajaran dan tak lupa. Biasa la, dalam bisnes ada turun naik. Saya naik sekejap je. Dan saya jatuh pun sekejap je.

Tahun 2014,
Saya bisnes dengan jayanya. Alhamdullillah. Waktu ini jenama terkenal seperti BellaAmmara, Calaqisya pun tengah naik. Lagi lah kita bersemangat. Saya dah mula survey untuk buat website tahun 2015. Dan Alhamdullillah berjaya.

2015, perancangan untuk berhenti kerja semakin membara. Bisnes going well. Dan saya bersedia untuk pindah dan duduk bersama suami. Namun, ada beberapa perkara timbul di office. Saya jadi kurang semangat untuk kerja. Tiba-tiba saya dapat berita yang sangat-sangat TAK BEST. Dan tanpa fikir panjang saya terus hantar surat resign. 3 bulan notis.

Rancangannya bila dah berhenti kerja terus bisnes macam biasa. Tapi perancangan Allah kita tak tahu. Saya disahkan mengandung anak kedua. Masa ini saya masih menyusukan anak pertama. Jadi emosi saya tidak stabil. Saya terpaksa stop susukan anak pertama dan waktu itu saya mengalami alahan. Keadaan berterusan hinggalah saya dan suami duduk bersama di KL.

Bila duduk KL, semangat nak bisnes makin jatuh. Entahlah. Mungkin sebab keadaan persekitaran baru. Dah tak buat sale, maka Agen pun terminate. Website kelaut, fanpage berhabuk, blog bersawang. Kalau anda perasan, 2015 dan 2016 saya tidak tulis entry. Sampaikan ada orang email saya untuk tanya sama ada blog saya masih aktif atau tidak. Oh, masa itu saya menangis..

Bulan 10 2015, Puan Ummu Habibah, Founder Muslimah4u ada buka untuk jadi agen Baju Muslimah4u. Saya dah kenal baju Muslimah4u. Siapa sangka akhirnya saya dapat jadi agen bersama mentor bisnes yang saya kagumi. Alhamdullillah.

2016 Saya bangkit dengan semangat baru..
Saya mahu sebarkan baju blouse muslimah yang stailo, nursing friendly, tak payah iron, corak cantik-cantik belaka dan labuh yang membolehkan wanita bergaya tanpa abai aurat.
Saya bangkit dengan view yang berbeza. Kali ini saya banyak gunakan FB personal sebagai medium iklan. Akhirnya bulan 9 saya masuk kelas instagram. Nak bisnes kena berani laburkan duit. Cari mentor untuk guide kita. Biarlah orang nak kata apa. Duduk dalam circle Insta Puaka Memang berbeza sangat-sangat dengan kelas lain yang saya pernah sertai. Saya banyak juga joint kelas online. Tapi Insta Puaka lain dari kelas lain. Tak caya? Jom joint kami.

Kini 2017,
saya mahu lagi bantu orang lain. Kali ini dengan menambah nilai pula. Macam mana tu? Dengan ambil agen di bawah saya. Saya mahu bantu orang lain supaya Blouse Muslimah Stailo menggegarkan pasaran Malaysia. Doakan saya ye. Terima kasih Sudi Baca..

Salam Sayang,
Nor Atiqah Hamidi a.k.a #MummyTiqa

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...